Magyar állampolgárság, de hogyan?

Őszintének kell lennem veletek. Nagyon sokszor kapunk megkeresést a magyarul tanuló diákoktól, hogy segítsünk nekik a magyar állampolgárság megszerzésében. Sajnos a tanulók legtöbbször nem tudják, hogy a magyar állampolgárság megszerzése kétféle módon lehetséges, és hogy ők maguk melyik kategória alá tartoznak.

Egyszerűsített Honosítás (Simplified Naturalization)

Az egyik folyamat az Egyszerűsített Honosítási eljárás (angolul: Simplified Naturalization). Erre a könnyített eljárásra azok jogosultak, akik felmenői Magyarországon éltek és magyar állampolgársággal rendelkeztek (ebbe beleértve a történelmi Magyarország határait is). Ezeket mindig hivatalos dokumentumokkal kell tudni igazolni. Ilyenkor csatolni kell a magyar ősök születési anyakönyvi kivonatait és a házassági anyakönyvi kivonatokat is. Enne beszerzése nem kis feladat, de az erre szakosodott szakemberek ebben is tudnak segíteni. A másik kedvezményezett csoportba azok a külföldi állampolgárok tartoznak, akik magyar házastárssal rendelkeznek. Amennyiben közös gyermeket is nevelnek, úgy 5 év után már megigényelhetik a kedvezményezett állampolgárságot, amennyiben viszont a párnak nem született gyermeke, úgy sajnos csak 10 év elteltével jelentkezhetnek az egyszerűsített honosításra.

Azon magyarul tanulóktól is, akik jogosultak az egyszerűsített honosítási interjúra, egy B1-es magabiztos magyar nyelvtudást várnak el. Sajnos tévhit, hogy a házasság és a közös gyermek vagy a magyar származás felment a nyelvtanulás alól. Egy minimum kommunikációs szintet itt is elvárnak az állampolgárságra jelentkezőktől, és ezt egy 20 perces interjú keretein belül ellenőrzik is a konzulátuson vagy a magyarországi hivatalokban a papírok benyújtása alkalmával. Sőt, néha még a külföldön élő tanulók egy második váratlan telefonos interjúra is számíthatnak a személyes interjú után pár hónappal.

Iskolánkban vállaljuk a tanulók felkészítését eme vizsgára. Diákjaink eddig még mindig megfeleltek a nyelvi ellenőrzés során. Ehhez a vizsgához saját felkészítő tankönyvet is adtunk ki, amely tartalmazza a leggyakoribb kérdéseket magyarul és angolul is. De figyelem: a vizsgafelkészülés előtt fontos, hogy a diáknak legyen egy magabiztos alapfokú szintje írásban, és ami még fontosabb, szóban is, mert csupán a kérdések és válaszok bemagolásával nem fog sikerülni az interjú. A tankönyvről itt olvashattok bővebben: https://hungarianlesson.eu/books/

Alkotmányos alapismeretek vizsga: (Constitutional exam) A honosításra olyan külföldi állampolgárok jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek magyar felmenőkkel vagy nem kötöttek házasságot magyar állampolgárral, de minimum 8 éve hivatalos bejelentett lakcímmel rendelkeznek Magyarország területén. (Itt figyelni kell arra, hogy a 8 év a műanyag lakcímkártya kiadásától számlálódik. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl korán adják be a papírokat, mert Magyarországra érkezésüktől számolják az éveket.) Azok is jogosultak felnőttként a magyar állampolgárság megszerzésére, akik külföldi állampolgárként Magyarország területén születtek, vagy 18 éves koruk előtt érkeztek Magyarországra. Ráadásul ebben az esetben csak 5 évet kell várniuk a folyamat elindításáig, esetleg menekültként érkeztek hazánkba. De számos egyéb jogszabály létezik, nincs lehetőségünk az összes esetet ebben a cikkben végigvenni, ezért mindig érdemes tájékoztatást kérni a bevándorlási hivataltól vagy esetleg a kormányablakokban, mielőtt elindítjuk a folyamatot. Sajnos nagyon sok jogszabály van, és néhány esetben célszerű egy olyan ügyvédet is felbérelni, aki tapasztalattal rendelkezik bevándorlási és állampolgársági ügyekben, mivel időt takaríthatunk meg, ha jól informáltak vagyunk, ráadásul a jogszabályok is folyamatosan változnak.

Szóval azon külföldi állampolgárok, akik megfelelnek a honosítás feltételeinek, kötelesek vizsgát tenni Alkotmányos alapismeretekből. Ez a vizsga egy minimum B2-es (erős középfokú) vagy még inkább egy C1-es felsőfokú magyar nyelvtudást vár el a külföldi diákoktól, hiszen a vizsgára a diákoknak 40 témából kell felkészülniük. Az elő 20 tétel a magyar kultúráról, a magyar történelemről és a magyar tudósokról szól, míg a második 20 téma pedig az alkotmány jogszabályaival kapcsolatos. A diákoknak számot kell adniuk többek között Magyarország alkotmányáról, az Európai Unió történetéről és működéséről, a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a kormány és a különböző tisztségek feladatairól, a választások és a népszavazások menetéről, a bíróságok működéséről és a magyar állampolgárok jogairól és kötelességeiről stb. Ezeket csak azért vázoltam fel, hogy érzékeltessem a témák nehézségét. A vizsga nehézsége, hogy egy olyan speciális szókincset vár el, amit a hétköznapi életben nem használnak a magyarul tanulók, tehát ez a magas szintű alkotmányos ismeretek vizsga egy magas szintű nyelvtudást is vár el. Sokan megkeresnek minket, hogy készítsük fel őket erre a típusú vizsgára, és mi ilyenkor egyből szintfelméréssel kezdjük. Hiszen egy bizonyos magyar nyelvtudás alatt nem tudjuk felkészíteni a diákokat. Aki kezdő szinten áll, nem fogja tudni letenni a vizsgát, hiszen ennyi információt és szót nem lehet kezdőként bemagolni. Egy teljesen kezdő diák nem fog tudni eljutni erre a szintre 1-2 hónap alatt. A vizsgára való felkészítést csak középfoktól tudjuk vállalni, mert így tudjuk biztosítani a diákok számára a sikeres felkészülést. Állampolgársági óráinkra itt tudnak jelentkezni a hallgatók:

Hamarosan elkészül (előreláthatólag 2024-ben) saját tankönyvünk is. Addig az egyetlen hivatalosan kiadott könyv csak Dr. Ugróczky Mária: Alkotmányos alapismeretek című könyve, amelynek nyelvezete rettentően nehéz még az anyanyelvi beszélők számára is. Ezért a felkészítő óráink során rengeteg saját tananyagot és powerpointot használunk, hogy színesebbé és egyszerűbbé tegyük a tananyagot a diákjaink számára.

Tudjuk, nagyon frusztráló belegondolni, hogy milyen sok időbe és energiába telik a magyar nyelv elsajátítása és a magyar állampolgárság megszerzése, de a tanulási folyamat során mi soha nem engedjük el a diákjaink kezét és szakértelmünkkel és sokéves magyar nyelvtanítási tapasztalatunkkal támogatjuk őket, hogy elérjék a céljaikat. így a tanulás gyorsabban és élvezetesebben telik.

Kép forrása: Copyright: natalya3081